Tunnustukseton juhlatilaisuus ennen valtiopäivien avajaisia!

Eduskunnan valtiopäivien avajaispäivän juhlallisuuksiin on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna tulossa uusi yhdenvertaisuutta ja kulttuuria edistävä uusi elementti: Tunnustukseton juhlatilaisuus torstaina 2.2.2017 klo 10.00 Musiikkitalon Terassilämpiössä. Sen järjestävät yhteistyössä Suomen Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto.

Kutsu on kaikille valtiopäivien avajaisiin osallistuville henkilöille, jotka eivät osallistu ennen valtiopäivien avajaisia järjestettävään jumalanpalvelukseen Tuomiokirkossa. Kysymyksessä on nimenomaan ennen valtiopäivien avajaisia järjestettävä tilaisuus samoin kuin Tuomiokirkon jumalanpalveluskin on. Kumpikaan ei kuulu klo 12.00 alkavien valtiopäivien avajaisten viralliseen ohjelmaan.

Tunnustuksettomasta juhlatilaisuudesta on tiedotettu eduskunnan pääsihteerille ja sitä kautta puhemiesneuvostolle. Virallinen kutsu lähetetään ennen eduskunnan syysistuntokauden päättymistä.

Tunnustuksettomassa juhlatilaisuudessa puhuvat kirjailija Sirpa Kähkönen ja professori (emeritus) Ilkka Niiniluoto. Puheiden lisäksi on musiikkiohjelmaa.

Tilaisuuden luonne on verrannollinen Helsingin yliopiston avajaisiin liittyvään tunnustuksettomaan tilaisuuteen, joka on samaan aikaan avajaisjumalanpalveluksen kanssa. Myös kouluissa on tätä nykyä vaihtoehtoista ohjelmaa koulupäivään mahdollisesti liitettyjen jumalanpalvelusten rinnalla.

Ruotsissa vastaava tilaisuus järjestettiin kolmena vuotena epävirallisesti, kunnes se tänä vuonna sai virallisen osan perinteisen jumalanpalveluksen rinnalla.